Allerhande Box 728x90

Over griep en verkoudheid gaan veel verhalen rond. Wat er precies van waar is en waar je nu echt rekening mee moet houden bespreken we in dit artikel. 

fabels over griep en verkoudheidHet koude weer zorgt ervoor dat je ziek wordt.

Op zich is dit waar want het koude koude weer zorgt ervoor dat de vaten van de luchtwegen zich samen trekken. De cellen die voor afweer zorgen komen hierdoor minder snel bij het virus. Verder vermenigvuldigen virussen zich beter bij koud weer. 

Temperatuurverschillen zorgen ervoor dat je sneller verkouden wordt.

Het kan waar zijn maar de beredenering klopt niet geheel. Doordat de temperatuurverschillen in de Nederland nog wel eens verschillen komt het vaker voor dat je staat te bibberen in je zomerjas.

Slapen met je raam open is gezond en zorgt ervoor dat je gewend raakt aan de kougriep en verkoudheid

Frisse lucht is goed voor je maar te koud kan een grote belasting op je lichaam zijn. Bij erg koud weer is het dus verstandiger om het raam dicht te doen.

 Je hand voor je mond houden bij het niezen of hoesten helpt te verspreiding van griep en verkoudheid verspreiden.

Als je niest komen kleine vochtdeeltjes vrij. Deze kunnen ervoor zorgen dat het griepvirus of verkoudheidsvirus verspreid wordt. Het niezen in je hand helpt dit te voorkomen. Wel is het verstandiger om in een zakdoek te niezen.

Virussen worden agressiever

De virussen worden niet agressiever maar de mens is minder goed bestand tegen virussen. Door goed geïsoleerde huizen en kleding kunnen we minder goed tegen temperatuursverschillen.

 

Behandeling verkoudheidOok stress zorgt ervoor dat je sneller verkouden of griep krijgt

Wanneer je vermoeid bent of verzwakt dan is de kans groter dat je griep over verkoudheid krijgt. Stress zorgt ervoor dat je vermoeider of verzwakt bent. Het klopt dus dat stress zorgt dat je eerder ziekt wordt.

Door vitamine C dagelijks te nemen wordt je niet ziek

Vitamine C kan niet voorkomen dat je het griep of verkoudheidsvirus te pakken krijgt. Wel helpt het je weerstand. Wanneer je weerstand hoog is is de kans om griep te krijgen kleiner.

Airconditioning zorgt ervoor dat je verkoudheid of griep krijgt.

Airco’s kunnen op twee manieren een zorgen voor het vergroten van de kans van griep of verkoudheid. Door het verspreiden van het virus die blijft hangen in de filters van het apparaat of door je weerstand te verlagen omdat het de kamer te koud maakt. Een airco kan dus zeker een negatief effect hebben.

Als je griep gehad hebt krijg je dit niet nog een keer

Het klopt dat je niet twee keer ziek kan worden van één griepvirus. Helaas is het wel zo dat er meerdere griepvirussen zijn. Wanneer je dus twee keer griep krijgt zullen dat verschillende virussen zijn geweest.