Allerhande Box 728x90

Wat is griep

De griep is een ziekte die jaarlijks 820.000 Nederlanders geteisterd, waarvan er zelfs 250 tot 2000 overlijden ten gevolge van deze ziekte.

Een andere benaming voor griep is influenza. Griep of influenza wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Dit virus zweeft in de lucht, en zal zich na besmetting in de luchtwegen van het slachtoffer nestelen. Hierna zal het ongeveer 2 tot 4 dagen duren totdat het slachtoffer de symptomen krijgt.

Besmetting met griep

Het influenzavirus kan worden opgelopen door het inademen van speeksel van andere personen die besmet zijn met het influenzavirus. Bij besmette personen zit het virus in de keelholte. De virussen kunnen daarom makkelijk komen in het speeksel van de desbetreffende persoon. Als vervolgens iemand dit besmette speeksel inademt, is de kans groot dat hij zelf besmet raakt.

De kans dat iemand besmet raakt hangt af van verschillende factoren. De weerstand speelt een grote rol hierin, personen met een lagere weerstand hebben namelijk meer kans om besmet te raken, dan personen met een hoge weerstand. Verder is de kans op besmetting ook kleiner bij personen die ingeënt zijn.

wat is griepSymptomen van griep

Personen met griep kunnen te kampen hebben met verschillende symptomen. De meest voorkomende symptomen bij patiënten zijn een verstopte neus, hoesten en koorts. Daarnaast kunnen zij ook last hebben van hoofdpijn en spierpijn. Tevens kunnen patiënten ook minder eetlust hebben.

Behandeling

Griep is een ziekte die vanzelf overgaat, het lichaam kan dus de ziekte zodanig onderdrukken dat de patiënt geen last meer heeft van de ziekte. Aangezien griep door een virus wordt veroorzaakt, en virussen niet bestreden worden, en dus in het lichaam blijven, is de kans aanwezig dat de persoon opnieuw de ziekte krijgt. Dit gebeurt meestal wanneer de persoon een lager afweersysteem heeft, wat meestal voorkomt in de winter, of als de persoon een andere ziekte heeft, zoals een verkoudheid.

Het is dus niet mogelijk om de virussen volledig te bestrijden, hierdoor blijft de kans altijd aanwezig dat de ziekte terugkomt. De symptomen gaan na een aantal dagen vanzelf weg, meestal zal de patiënt na 2 tot 4 dagen goed uitzieken zich al veel beter voelen. Het kan ook voorkomen dat de patiënt andere ziektes krijgt, zoals een verkoudheid of longontsteking, door een verlaagd afweersysteem. Tegen deze ziektes kan dan een antibiotica worden voorgeschreven.

Preventie

Jaarlijks worden vele mensen ingeënt tegen het influenzavirus. Deze inenting zorgt ervoor dat de kans kleiner wordt dat een persoon besmet raakt met het virus. Vooral personen uit de risicogroepen worden ingeënt, omdat deze personen relatief de meeste kans hebben om ziek te worden. Risicopersonen zijn onder andere: personen van 60 jaar of ouder, astma patiënten, mensen met een laag afweersysteem, diabetespatiënten of mensen met kwalen met betrekking tot het hart en bloedvaten.

Variaties van het influenzavirus

Het influenzavirus kan naast griep ook de vogelgriep veroorzaken. De vogelgriep wordt namelijk veroorzaakt door een variatie van het influenzavirus, genaamd het influenza A virus. Dit virus muteert vaak, en daarom zijn er geen effectieve vaccins tegen dit virus. De vogelgriep treft vooral gevogelte, zoals kippen, vogels en kalkoenen. Daarnaast kunnen mensen ook besmet raken met de vogelgriep, hoewel dit niet vaak voorkomt.