Allerhande Box 728x90

Wat is verkoudheid

Wanneer je verkouden bent betekend dit dat het slijmvlies van de neus, de bijholten en de keel ontstoken is. Een verkoudheid gaat dus verder dan enkel de neus. Veel voorkomende klachten zijn niezen, snotteren, hoesten, keelpijn, heesheid en oorpijn. De oorzaak van de ontsteking zijn virussen. Het is niet nodig echt medicijnen te gebruiken bij verkoudheid. Wel kan je met neusdruppels of spray de lasten verlichten.

herstellen griepHoe ontstaat een verkoudheid?

Virussen veroorzaken dus verkoudheid. Er zijn zelfs meerdere virussen die dit kunnen veroorzaken. Het is dus mogelijk verkouden te raken van verschillenden virussen achter elkaar. Deze virussen verspreiden zich door vochtdruppeltjes die in bijvoorbeeld in uitgeademde lucht zitten. Logisch is het dus dat je wanneer je dicht op elkaar zit in een slecht geventileerde ruimte je het snelst verkouden raakt. Plekken die hier voor in aanmerking komen zijn, het openbaar vervoer, kantoor, school of een kinderdagverblijf. De vochtdruppeltjes kunnen ook in contact komen met de handen. Iemand die verkouden is zit met zijn handen aan zijn neus of mond en vervolgens raakt hij een ander persoon aan.

Wat zijn de verschijnselen van een verkoudheid?

Slijmvlies

Het slijmvlies produceert normaal een beetje slijm en vocht. Wanneer deze echter ontstoken raakt zwelt het op en gaat het veel slijm (snot) producten. De neus kan hierdoor niet meer vrij ademen en raakt verstopt. Het snot loopt uit de neus of lekt de keel in.

Door de ontsteking van het slijmvlies krijgt de neus een niesprikkel, en in de keel of luchtpijp een hoestprikkel. De keel kan ook pijn gaan doen. De ontsteking kan door gaan tot de stembanden en geeft dan heesheid.

De buis van Eustachius 

De neus en keelholte staan via een klein gangetje in verbinding met het middenoor. Dit heet de beus van Eustachius. Een verkoudheid kan hierdoor ook effect hebben op de oren en daar pijn veroorzaken. Het kan ook een voorbode zijn van een middenoor ontsteking.